25 juli 2013

Rotnaam

Je kunt volgens mij beter geen Spencer Brandsen heten. Omdat ik er nu al tientallen jaren mee rondloop ben ik wel een beetje aan mijn naam gewend geraakt, maar ik kan me voorstellen dat hij anderen in de oren klinkt als een chronische darmziekte. Vier lettergrepen, tweemaal een r, drie s-klanken, het is allemaal wat te veel van het goede op de een of andere manier, het loopt niet lekker. Soms lees ik een door mij geschreven zin terug die knerpt en knarst als een boerenkar op een kasseien-weggetje en dan denk ik: het komt vast door mijn naam, door onbewuste beïnvloeding. En dan moet je ook nog altijd uitleggen waar je voornaam vandaan komt. Van Churchill dus.

Eigenlijk zou iedereen op zijn of haar 21ste verjaardag de kans moeten krijgen om desgewenst zelf een naam uit te kiezen, maar dat mag niet. Ja, je kunt je op internet van een ‘nickname’ bedienen, maar dat helpt niet · omdat je altijd weet dat het nep is, dat je niet echt zo heet. Gelukkig is er troost in de vorm van mensen die onder nog ergere namen gebukt gaan. Zo heet de president van Turkmenistan Gurbanguly Berdymukhammedov. Stel je het verkiezingsspandoek voor dat zijn aanhangers gemaakt hebben: Leve president Gurbanguly Berdymukhammedov.

En wat te denken van de naam van de zwarte acteur die onlangs een gastrol in een tv-serie speelde: Mahershalalhashbaz Ali. Nee, dan kun je misschien toch beter Spencer Brandsen heten.