06/04/2004:

Survival


Het lijkt zo aanlokkelijk: je vakantie doorbrengen op de bodem van een meer.
Maar pas op! Menigeen zag zijn droom in een nachtmerrie verkeren door een gebrek aan voorbereiding en het onderschatten van de gevaren van een verblijf onder water. Zorg er voor altijd voldoende lucifers bij u te hebben, zodat u een vuur kunt aanleggen om de aandacht te trekken van overvarende veerboten als u bent verdwaald.

Ook een volwassen tijger mag niet in uw overlevingspakket ontbreken: een langdurig verblijf onder water heeft een negatief effekt op uw moreel. Als u de moed dreigt te verliezen haalt u de tijger tevoorschijn en laat u inspireren door zijn krachtige, op overleven ingestelde uiterlijk. Zorg er wel voor dat zijn staart droog blijft, want een tijger met een natte staart kan onverziene problemen opleveren. Daarover kan kapitein Robert Johnson van de Britse RAF meepraten.
In de zomer van 1999 ondernam hij een poging om over de bodem van het Gardameer naar de andere kant te lopen. De weersvooruitzichten leken gunstig, maar hij had er niet aan gedacht de effekten van het beruchte Kom-effekt in te calculeren, en raakte jammerlijk de weg kwijt. Toen hij aan het eind van zijn krachten was haalde hij de tijger tevoorschijn. Maar hij had er niet aan gedacht de staart droog te houden, en de tijger begon het verzameld werk van Seth Gaaikema voor te lezen. Helemaal! Twee dagen later werd hij op het nippertje gered door een passerende vissersboot.